duminică, 14 iulie 2013

Cum sa scurtati o usa

 Daca instalati un nou covor, parchet sau parchet laminat, s-ar putea sa descoperiti ca exista o usa pe care nu o puteti deschide sau inchide. Aceasta inseamna ca va trebui sa scurtati usa. Acelasi lucru este valabil, deseori, atunci cand ati cumparat o usa noua si frumoasa. Daca diferenta nu este prea mare, s-ar putea sa rezolvati problema eliminand o mica portiune de material de la baza usii, prin rindeluire sau slefuire. Daca diferenta este mai mare, va trebui sa taiati cu ferastraul o bucata din usa.
Care sunt uneltele de care aveti nevoie?

Dalta de lemn, rindea de mana sau masina de rindeluit electrica, masina de slefuit cu banda, ferastrau de mana sau ferastrau vertical, surubelnita, punctator de centrare si ciocan.
Ce trebuie sa stiti inainte de a incepe

Daca aveti o usa goala in interior, nu puteti taia prea mult de la baza usii. Aceste usi nu sunt nimic mai mult decat un cadru de lemn cu doua placi fibrolemnoase de densitate mare montate deasupra si nu pot fi scurtate cu mai mult de 1 cm. Daca aveti o usa din MDF sau laminata, puteti elimina o portiune ceva mai mare de material. Exista 2 feluri de usi de interior: usi simple si usi suprapuse. O usa simpla se incadreaza perfect in tocul sau si se monteaza pe balamale. O usa suprapusa se sprijina partial pe tocul usii, cu o margine care este rezemata de partea exterioara a tocului usii. Acest tip de usa se monteaza pe o balama tip butoi, care permite ridicarea usii de pe tocul usii.

Masurarea

Daca doriti sa inlocuiti o usa veche, mai intai trebuie sa masurati dimensiunea deschiderii usii. O rigla de tamplarie este usor de folosit si permite o masurare precisa. Mai intai, masurati inaltimea si apoi latimea, atat in partea de jos, cat si la baza tocului. Daca exista o diferenta de latime, alegeti dimensiunea cea mai mare. Lasati un spatiu de 2 mm in partea de sus, intre usa si toc. Daca inlocuiti usa, se recomanda si inlocuirea balamalelor.

Reducerea lungimii

Pentru a permite deschiderea si inchiderea libera a usii, lasati un spatiu de 4 - 8 mm in partea de sus si in partea de jos. Marcati cu un creion cantitatea de material care trebuie eliminata de la baza usii. Apoi, folositi un punctator de centrare pentru a scoate stifturile din balamale. Daca nu dispuneti de un punctator, puteti utiliza un cui mare.


Linia dreapta

Apoi, folositi un echer de tamplarie pentru a desena o linie dreapta pe intreaga latime a usii, in unghi drept fata de muchiile verticale. Puneti usa pe un banc de lucru rezistent sau pe un suport, pentru a beneficia de un sprijin adecvat. Rindeluiti sau taiati cu ferastraul partea marcata de la baza usii si finisati marginea cu hartie abraziva. Daca utilizati o rindea, tineti unealta inclinata fata de directia de rindeluire. Astfel, rindeaua va taia mai usor.

Slefuitor cu banda

Daca utilizati o masina de slefuit cu banda, va trebui sa tineti cont de viteza mare de rotatie, deci lucrati cu atentie. Inainte de a incepe, verificati daca banda de slefuit este corect aliniata; rotiti butonul de tensionare pana cand banda se deplaseaza perfect drept pe deasupra placii de baza. Deplasati uniform masina peste suprafata. Masina slefuieste foarte rapid, iar daca nu aveti grija puteti obtine santuri neuniforme in lemn. Pentru slefuirea usilor se recomanda utilizarea unei benzi de slefuire aspre, cu granulatia 40.

Taiati cu ferastraul o fasie ingusta

Daca trebuie sa eliminati doar o fasie ingusta, se recomanda prinderea unei scanduri de lemn de partea inferioara a usii. Astfel, veti facilita operatia de taiere. Protejati de umezeala marginea inferioara a usii cu un strat de vopsea sau de lac. Apoi, puteti suspenda din nou usa in balamale.



Montarea usii la latimea corecta

Mai intai, verificati daca marginea usii cu balamalele este paralela cu tocul. Daca nu este paralela, va trebui sa o rindeluiti. Pentru a crea spatiul de care usa are nevoie pentru a se roti liber in toc, montati o banda de lemn groasa de 6 mm in interiorul tocului, pe partea cu balamalele. Asezati usa pe banda. Apoi, puteti marca materialul de eliminat la muchia de inchidere a usii, desenand cu creionul o linie de-a lungul tocului usii.

Finisarea usii

Amplasati usa pe suporturi si taiati cu ferastraul de-a lungul liniei marcate. Daca aveti o usa cu fereastra incorporata sau mai multe ferestre mici si daca aveti de eliminat mai mult de 5 mm, va trebui sa taiati jumatate din cantitatea de eliminat pe fiecare parte, deoarece, in caz contrar, usa va fi asimetrica. Pentru a permite inchiderea lina a usii, puteti, daca este necesar, sa eliminati la rindea circa 1,5 mm, cu panta in jos, orientata spre interiorul usii.
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu